.

Bra att veta om cammino di Assisi.                          

Före avresa

Gå in på www.camminodiassisi.it och ta fram ansökan för vandringen, fyll i och skicka via mail. Ansökan måste man göra då det inte finns så många härbärgen på vägen. För pilgrimspasset får du betala 15 euro när du hämtar ut det i Dovadola och då får du också mer information.

Boende

Bo gärna på härbärgena som brukar öppna vid 14-15 tiden på eftermiddagen.Du får en lista med tillgängliga härbärgen, kloster etc innan du startar. Oftast måste du ringa dagen före och tala om att du kommer. Du får ha med dig en sovsäck och eventuellt ett liggunderlag.

På den här pilgrimsfärden träffar du inte mycket folk mellan Dovadola och La Verna och egentligen inte så många på dagtid överhuvudtaget.

Hur förbereder jag mig

Du bör ha en bra grundkondition och väl ingångna vandringskängor. Dessutom ska din packning inte överstiga mer än 10% av din vikt.

Följ planen som du får i Dovadola. Köp gärna ett italiensk SIM-kort så du kan ringa till härbärgena.

Varje morgon måste du ha både vatten och mat för dagen då det inte finns några ställen som du kan handla smörgåsar eller annat.

Vad kostar det & kontanter/kontokort

Förutom flyg-, tåg- och bussresor får du räkna med cirka 400-450 kr/dag. Ta med dig kontanter och ha med betalkort för att ta ut pengar i större orter. På många mindre orter finns inga bankomater.

På de ställen som rekommenderas ingår ofta middag och frukost för mellan ca 20-30 euro (inkl boende).

Packning

Packa så smart du kan. Det gäller att ha det tyngsta längst ner i ryggsäcken och in mot kroppen. Välj inte den största ryggsäcken, ta en mellanmodell så blir det en bra vikt. Och ta inte med en massa kläder, du kan tvätta på de ställen där du bors Ta gärna med en tvättlina och några tvättklkämmor.

Pilgrimspass

Skaffa ett pilgrimspass(credential) när du kommer fram till Dovadola. Detta ger dig möjlighet till nattlogi på bl.a. härbärgen (refugio/albergue) och kloster. Du måste stämpla det vid varje övernattning så du kan visa upp detta när nu hämtar ut ditt pilgrimsbrev/intyg i Assisi. Oftast kan du få stämpeln på härbärget, i katedralen eller i den lokala kyrkan.

Pilgrimsbrev/intyg

Om du har gått hela sträckan från Dovadola till Assisi får du ett intyg när du kommer fram.