Boende

Bo gärna på härbärgena som brukar öppna vid

14-15 tiden på eftermiddagen. Du får ha med dig en sovsäck och eventuellt ett liggunderlag. Vid vissa tillfällen på året är det många som vandrar och då finns möjlighet att antingen bo på hostels eller små hotell, vilket är dyrare.

Att bo på härbärge gör också att du träffar många trevliga personer från hela världen (om du själv vill förstås) 

Hur förbereder jag mig

Du bör ha en bra grundkondition och väl ingångna vandringskängor. Dessutom ska din packning inte överstiga mer än 10% av din vikt.

Lägg upp en plan hur du skall åka och vandra. Naturligtvis kan du ändra planen under vandringen.

Jubileumsår

 I år är det jubileumsår och det beräknas komma 200´pilgrimer till Santiago för att fira under just det här året. Jakobsdagen är den 25 juli. Så har du möjlighet att vandra vid andra perioder så är det att föredra.

Vad kostar det & kontanter/kontokort

Förutom flyg-, tåg- och bussresor får du räkna med cirka 300-350 kr/dag. Ta med dig kontanter och ha med betalkort för att ta ut pengar i större orter. På många mindre orter finns inga bankomater.

Pilgrimsmenyer finns oftast och priset är cirka 8-10 euro och då får du nästan alltid för-, varm- och efterrätt och det brukar ingå vin och vatten. Härbärgena ca 4-9 euro/natt.

Packning

Packa så smart du kan. Det gäller att ha det tyngsta längst ner i ryggsäcken och in mot kroppen. Välj inte den största ryggsäcken, ta en mellanmodell så blir det en bra vikt. Och ta inte med en massa kläder, det finns tillgång till tvätt.

Däremot kan du ta med en tvättlina och några tvättklkämmor.

Pilgrimspass

Skaffa ett pilgrimspass(credential) så fort du kommer fram. Detta ger dig möjlighet till nattlogi på härbärgen (refugio/albergue). Du måste stämpla det vid varje övernattning så du kan visa upp detta när nu hämtar ut ditt pilgrimsbrev/intyg i Santiago de Compostela.

Oftast kan du få stämpeln på härbärget, i katedralen eller i den lokala kyrkan.

Pilgrimsbrev/intyg

Om du har gått minst 10 mil får du ett brev/intyg på pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Du får också svara på om du gör vandringen av religösa skäl eller inte. Beroende på vad du svarar så finns det olika intyg.

Pilgrimsmässa

Varje dag klockan 12.00 är det mässa för pilgrimer i katedralen. De pilgrimer som fick sitt pilgrimsbrev dagen innan får sin nationalitet och startort uppläst under mässan.

Det är en fantastisk känsla att efter den långa vandringen få vara med på denna mässa.  

Spanska/Franska/Portugisiska

Det råder ingen tvekan om att det är bra att kunna lite fraser och ord på det inhemska språket. Men som sagt du klarar dig hyfsat med engelskan.