Pilgrimsleder som de flesta vandrar till Santiago de Compostela.

 

.

Det finns åtta leder som bär till Santiago de Compostela. De har olika sträckor och du kan välja att gå hela, vissa delar eller åtminstone de sista 10 milen. Detta för att få ditt pilgrimspass. De flesta vandrar, men du kan även cykla, rida på häst eller åsna.                                                                               

Camino Francés

Är den mest använda av lederna som kommer  till Compostela. Vägarna från Limoge och Le Puy sammanstrålar i Navarrapyrenéerna. Det finns åven en som kommer från Tours (inlandsvägen). Vandra från start i Saint-Jean-Pied-de-Port (74 mil) eller ta en kortare väg t.ex från Leon.

Camino Portuguese

Den portugiska leden startar i Lissabon (58 mil) och är efter den franska leden den mest populära. De flesta utgår från Porto (23 mil), som har mer markeringar än från Lissabon. Vägen är starkt förknippad med med Jakobs liv och död. Det sägs att det var här Jakob startade sin predikan på den Iberiska halvön. Vägen går genom vacker landsbygd och vissa delar kantas av hängande vinklasar.

Via de la Plata

Detta är den längsta av alla vägar i Galicien och startar i Sevilla (nästan 100 mil). Leden kallas också för Silvervägen. Starta t.ex i Salamanca (44 mil).

Här måste du skaffa information innan du startar då det inte finns lika många härbärgen som på franska leden och det kan var långt emellan matställen.

Fler leder

Det finns ännu fler leder att vandra och här får du information om några av den.

Franska leden

Portugisiska leden

                              Via de la Plata